Opleiding tot Certified OBM Practitioner

Het doel van de opleiding Organizational Behavior Management Practitioner is het leren toepassen van de gedragsanalyse in de eigen organisatie en om op basis van deze analyse tot een haalbaar plan voor gedragsinterventies te komen. Dit, om uiteindelijk een prestatie te verbeteren. U zult een vraagstuk uit de eigen organisatie leren specificeren, analyseren en beïnvloeden met behulp van de wetenschap van gedragsverandering, de gedragsanalyse.

Om voor deze opleiding te slagen woont u de bijeenkomsten bij, leest u de voorgeschreven boeken en doorloopt u het Fluency computerprogramma, waarna u de stof volledig beheerst. Daarnaast maakt u in de OBM Optimizer een Prestatieverbeterplan voor een eigen gedrags-/organisatievraagstuk. U presenteert en verdedigt dit aan de VU Amsterdam. Indien u aan deze voorwaarden heeft voldaan bent u geslaagd en ontvangt u het OBM Practitioner Certificaat van de VU Amsterdam.

Uitkomst
Na afloop van de opleiding bent u in staat om zelfstandig een PVP te maken en om een interventie te doen in de praktijk. Bijvoorbeeld als consultant bij een van uw relaties of als leidinggevende in uw eigen organisatie. Zo kunt u helpen organisatievraagstukken veel sneller op te lossen en prestaties aanzienlijk te verbeteren. U krijgt:

 • Kennis van de wetenschap van de gedragsanalyse en de gedragsverandering;

 • Inzicht in de belangrijkste redenen waarom veranderingsprocessen mislukken of te traag verlopen;

 • Een concreet en praktisch hulpmiddel om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen;

 • Een analyse methode en stappenplan om organisatieveranderingen te versnellen.

Werkvormen en wat u mag verwachten

 • 1 op 1 coaching, zelfstudie, kennisoverdracht, presentaties door cursisten en interactie en discussie tijdens de bijeenkomsten.

 • Bijeenkomsten op unieke locatie voorzien van luxe lunch en onbeperkt koffie, thee en frisdrank. De laatste bijeenkomst wordt afgesloten met een verrassingsarrangement.

 • Literatuur: Bringing Out the Best in People, Dr. A.C. Daniels + Organisatie Conditioneren, Dr. M. Rietdijk

Let op! Wanneer deze opleiding in company wordt uitgevoerd gelden er aangepaste condities. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Duur en doorlooptijd

Het programma betreft een meerdaagse training verspreid over 5 maanden, afhankelijk van de vakantieperiodes. Deze bestaat uit:

 • 1 volle dag theorie, voorzien van groepsopdrachten

 • 4 halve dagen voortgangsbespreking met presentaties door de deelnemers om tot een concreet Prestatieverbeterplan (PVP) te komen. Hiermee gaat u vervolgens aan de slag

 • 1 op 1 coaching van de trainer. Dit kan plaatsvinden op de werkplek of op een andere locatie. Dit wordt in overleg bepaald.

Het examen betreft het geven van een presentatie en bespreking daarvan met de examencommissie van circa 45 minuten. Dit vindt plaats op de VU Amsterdam

Totale tijdsinvestering: Hoewel het natuurlijk helemaal afhangt van uw eigen capaciteiten en inspanning, zien wij in de praktijk dat de opleiding ongeveer 3 à 4 uur per week vergt. Hiervan is een deel zelfstudie en een deel toepassing in de praktijk.

Toelatingseisen

Uit het oogpunt van kwaliteit zijn er enkele toelatingseisen geformuleerd:

 • U bent in het bezit van (minimaal) een HBO diploma en uw werk- en denkniveau is academisch of equivalent aan academisch

 • U heeft een goed begrip van de Engelse taal (de literatuur en het theorie-examen zijn in het Engels)

 • U wilt voldoende tijd investeren om de cursus met succes af te ronden

 • Tevens bent u werkzaam in een functie waarin gedragsverandering in organisaties aan de orde is en tot uw werkgebied behoort of gaat behoren

Toetsing

Theorie: Toetsing kennis van aangeboden literatuur middels de online applicatie “Blitz”

Praktijk: beoordeling door de examencommissie van een door uzelf opgesteld en uitgevoerd PVP ten aanzien van een concrete casus uit uw eigen praktijk. Hiertoe gebruikt u de online applicatie “OBM Optimizer”

Indien u het gehele computerprogramma hebt doorlopen heeft u aangetoond de theorie te begrijpen. Toetsing zit namelijk ingebouwd. Daarnaast presenteert u de resultaten van een door u uitgevoerde interventie aan de examencommissie en verdedigt deze naar behoren.

Bij succesvolle afronding ontvangt u het certificaat “Certified OBM Practitioner” van de Vrije Universiteit.

Uw investering

De opbrengsten zijn over het algemeen een veelvoud van de kosten indien u een echte bedrijfscasus inbrengt die u met behulp van OBM gaat oplossen. Een ROI van een factor 2 à 3 binnen een jaar is niet ongewoon. Wij spreken daarom met recht van een echte investering die zich gaat terugverdienen!

Kosten per deelnemer: € 3.250,- excl. btw en exclusief € 450,- examengeld. Het examengeld wordt rechtstreeks betaald aan de VU Amsterdam.

Kosten zijn inclusief de softwarelicenties, literatuur en arrangementskosten.

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden voor de Opleiding tot Certified OBM Practitioner. Wij verzorgen deze opleiding ook in company. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden voor uw organisatie.

Meer weten over OBM?

Wilt u graag eens kennismaken met Organizational Behavior Management en ontdekken wat dit voor u en uw organisatie kan betekenen? Met onze workshop OBM maakt u op een laagdrempelige en interactieve manier kennis met de basisprincipes van gedragsverandering en OBM en krijgt u al direct praktische handvatten om in uw dagelijkse werk toe te passen. Klik hier voor meer informatie over de workshop.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over de OBM Practitioner Opleiding? Vraag dan nu de brochure aan via ons aanvraagformulier. Of neem contact met David Polinder op 06 29 82 01 74 of via info@viaformance.nl