Masterclass Management van veiligheidsgedrag

Gedragsverandering is voor veel veiligheidskundigen een uitdagend onderwerp. Zeker als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om het dragen van PBM’s, het volgen van de procedures en instructies of het doen van meldingen. Op papier klopt het allemaal, maar in de praktijk gaat het nog vaak niet zoals we willen. Gelukkig is er nu een praktische en wetenschappelijk onderbouwde aanpak die een blijvende gedragsverandering op de werkvloer kan realiseren.

Gebaseerd op de principes van de gedragsanalyse is Organizational Behavior Management dé methode om mensen veiliger te laten werken. In deze unieke masterclass maakt u kennis met de geheimen van gedragsverandering. U gaat aan de slag met uw eigen praktijkcase, die u zult leren analyseren, waarmee de basis wordt gelegd voor het uitvoeren van een effectieve interventie in de praktijk.

Na afloop van deze Masterclass gaat u naar huis met praktische instrumenten en bent u voorzien van actuele kennis van gedragsverandering. Hiermee kunt u als veiligheidskundige direct aan de slag om in de praktijk gedrag aantoonbaar te veranderen. Met minder druk en meer plezier!

Voor wie

De Masterclass is zeer geschikt voor veiligheidskundigen en operationeel leidinggevenden die in hun dagelijkse werk verantwoordelijk zijn voor het vergroten van de veiligheid op de werkvloer.

Toelatingseisen

Deze Masterclass is op hbo+ niveau. Een vooropleiding op datzelfde niveau is wenselijk. Wanneer u door kennis en ervaring beschikt over hbo werk- en denkniveau bent uiteraard ook welkom!

Erkenning

Deze Masterclass is gewaardeerd met 2 studiepunten in het onderhoudssysteem van Hobéon SKO voor arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen.

Uw resultaat

Na het volgen van deze Masterclass:

 • Kent u de basisprincipes van Organizational Behavior Management;

 • Bent u in staat om oorzaken en gevolgen van gedrag te achterhalen door middel van de ABC- gedragsanalyse;           

 • Heeft u kennis gemaakt met de praktische toepassing van het OBM-protocol voor gedragsverandering;

 • Kunt u veel beter omgaan met ongewenst gedrag en is uw effectiviteit als professional sterk verbetert;

 • Zult u uw (klant)organisatie nog beter van gedegen advies kunnen voorzien als het gaat om het verbeteren van de veiligheid.

Studieduur

De Masterclass omvat 2 lesdagen + oefenopdracht in de praktijk. Tussen de eerste en tweede lesdag werkt u aan uw eigen praktijkcase.

Programma

Deze Masterclass wordt verzorgd in samenwerking met Copla Opleiding - Training - Consultants - Coaching. Copla adviseert, coacht en doceert al meer dan 30 jaar, dagelijks directies, managers en adviseurs over arboveiligheid en zijn een authoriteit in dit vakgebied.

U selecteert voorafgaand aan de Masterclass een eigen praktijkcase waarmee u aan de slag gaat.

Dag 1

 • Introductie en presentaties praktijkcases deelnemers;
 • Basisprincipes van gedragsanalyse en Organizational Behavior Management;
 • Oefeningen met specificeren en analyseren van eigen gedragsvraagstuk + plenaire terugkoppeling;
 • Huiswerkopdracht eigen praktijkcase.

Dag 2

 • Evaluatie huiswerkopdracht + feedback;
 • Toepassing van het OBM-stappenplan voor gedragsverandering (theorie + oefenopdrachten);
 • Opvolging in de praktijk.

Studieopzet en groepsgrootte

De groepsgrootte bedraagt maximaal 12 personen. De opleiding vindt plaats in het opleidingscentrum van Copla te Harderwijk. Vanaf 8 deelnemers kunnen we de opleiding ook in company voor u organiseren.

Data

De eerstvolgende Masterclass staat gepland op 11 en 18 juni 2020.

Aanmelding en kosten

U kunt zich aanmelden via de website van Copla. De kosten van deelname bedraagt € 875, – (excl. BTW).

Copla veiligheidskundigen ontvangen een korting van € 100, –.

Certificeren in OBM op universitair niveau?

Als geacrediteerd trainingspartner van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn wij in licentie bevoegd tot het verzorgen van de Certified OBM Foundation & Practitioner Opleidingen waarmee u zelfs een certificaat kunt behalen van de VU Amsterdam. Meer informatie vind u op onze homepage.